Андрей Слабаков поиска от ЕК ревизия на Натура 2000

19 Декември, 2019 1126

Евродепутатът разобличи пред Брюксел екорекетьорите и фалшификациите им

Евродепутатът от ВМРО Андрей Слабаков уведомил ЕК за фалшификациите на „зелените“ в Натура 2000, пише „Труд“.

Заради развихрилия се през последните 10 години екорекет, евродепутатът Андрей Слабаков е поискал от Европейската комисия пълна ревизия на зоните в Натура 2000 в България. Той е направил това с писмо, изпратено до старата ЕК в средата на октомври.

При присъединяването на България към ЕС през 2007 г. от правителството се изисква да посочи териториите, които ще бъдат въведени в Натура 2000. По изключително противоречив начин оценката на териториите се възлага на „зелени“ организации с никакъв опит по темата, но със силни връзки с тогавашното правителството. Поради тази очевидна недомислица 34.8% от територията на страната бива включена в Натура 2000 – двойно повече от средния процент за ЕС. Включени са такива абсурдни места като хвостохранилища и част от АЕЦ „Белене“. През следващите 12 години в серия от публично известни рекети, „отровнозелени“ организации използват наредбите на Натура 2000, за да изнудват селскостопански екопроизводства. Това става под претекст, че защитават биоразнообразието, но всъщност работят в полза на финансовите си господари, пише европейският депутат, който е син на легендарния актьор и дисидент Петър Слабаков.

Слабаков-баща е съосновател на Екогласност, първото независимо дисидентско сдружение, създадено на 11 април 1989 г.

Писмото на евродепутата стана повод за медийна атака срещу него от приближените до „зелените“ медии от кръга „Капитал“.

В понеделник сайтовете „Дневник“ и Медиапул обявиха, че еврокомисарят по околна среда Кармену Вела, от името на ЕК, е отговорил как всичко с българската Натура 2000 е наред.

Манипулациите в това твърдение са няколко. Първата е, че Кармену Вела не заема този пост от 1 декември. Настоящият еврокомисар е литовецът Виргиниюс Синкявичюс. Но изданията от кръга „Капитал“ пропускат този факт или може би изобщо не го знаят и внушават, че действащата ЕК е отговорила на българския евродепутат и това е нейната позиция.

Втората манипулация е, че писмото на Вела до Слабаков е представено като окончателно становище на Комисията. Но всъщност в предпоследния ден като член на ЕК Вела пише:

Зони по Натура 2000 могат да бъдат променяни само ако държава членка докаже, че е направена действителна научна грешка при определянето, или за да се отрази промяна, породена от развитието на естествените условия.

Както „Труд“ е писал в разследванията си по темата, Натура 2000 е очертана с основното участие на „зелените“, за което те получават 9 милиона лева. Вместо да ползват научни данни и да работят на терен, от канцелариите си в София те вкарват 34.8% от България в защитени зони. Това не е грешка, а умишлено действие. С него „зелените“ блокират развитието на цели региони, които се обезлюдяват заради липсата на бизнес развитие.

Сподели: