Андрей Слабаков е за по-бързия и лесен достъп на генерични лекарства до пазара

12 Април, 2024 241

Лекарства за Европа, но при какви условия?

Европейският парламент одобри в пленарна зала своята позиция на първо четене по две предложения на Европейската комисия за преразглеждане на фармацевтичното законодателство на ЕС – т.нар. „Законодателен пакет в областта на фармацевтичните продукти в Европа“.

Инициативата на Комисията цели да направи лекарствата по-достъпни, да подобри сигурността на доставките и да засили привлекателността на фармацевтичната индустрия на ЕС чрез насърчаване на научните изследвания и иновациите. Ключовите промени, предложени в текста, се оказаха изключително противоречиви и доведоха до интензивни преговори между политическите групи през последните четири месеца с цел процесът да приключи успешно преди края на деветия мандат на Европарламента. Идеята на всички участници беше една – европейските граждани да имат сигурен достъп до най-новите лекарства, но инструментите за постигането ѝ в голяма степен се различаваха. В крайна сметка беше постигнат широк компромис, който се стреми да приложи мерки за осигуряване на лекарства за Европа без да създава неблагоприятна среда за фармацевтичните предприятия на континента.

В качеството си на докладчик в сянка българският представител Андрей Слабаков от ВМРО в групата на ЕКР (Европейски консерватори и реформисти) се противопостави на предложенията, които драстично намаляват правото на интелектуална собственост и стимулите за пускане на пазара на нови лекарства, защото това би направило европейския пазар непривлекателен. Евродепутатът подкрепи по-бързия и лесен достъп на генерични лекарства до пазара и гаранцията за по-голяма сигурност на доставките с цел предотвратяване на бъдещи ситуации с недостиг на лекарства.

Слабаков постави редките болести в центъра на своят подход към законодателния пакет.

Всички искаме евтино лечение. Ключовата дума е баланс. Правилният подход е да предоставим стимули, които да окуражат производството на нови лекарства, и по-бързия достъп до тях. Това засяга особено много хората с редки болести. В България те са изключително малко като процент от населението, но заслужават техните нужди да бъдат посрещнати.“, заяви евродепутатът.

Следващата стъпка на Европейския парламент е да упълномощи докладчиците по законодателния пакет за водене на неформални преговори с Европейската комисия и Съвета на ЕС – т.нар. „триалог“, който се стреми да постигне компромис между позициите на трите институции и да осигури по-гладко приемане на законите в ЕС. Това ще се случи след влизането в длъжност на новите евродепутати за десетия мандат на Европейския парламент. Европейските избори са насрочени на 9 юни 2024 г.

Сподели: