Евродепутатът Андрей Слабаков събра олимпийски шампиони в Брюксел

11 Април, 2024 350

Основна цел на организираното от българския представител в ЕП събитие е да се подпомогне развитието на детско-юношеския спорт

На 10 април 2024 г. в Европейския парламент в Брюксел протече събитие под наслов „Младеж и спорт в Европейския съюз – между големите обещания и реалността“, организирано от Андрей Слабаков, член на групата на Европейски консерватори и реформисти (ЕКР). Конференцията бе открита от българския еврокомисар Илиана Иванова. Специално участие взеха Любомир Ганев – президент на Българската федерация по волейбол, и Христо Стоичков, носител на Златната топка и Златната обувка.


По покана на Слабаков български олимпийски и световни шампиони, треньори и журналисти обсъдиха настоящите предизвикателства в областта на детско-юношеския спорт на национално и европейско равнище.

Сред гостите на събитието бяха:

Антоанета Стефанова – световен шампион, шахмат

Мария Гроздева – двукратен Олимпийски шампион, спортна стрелба;

Йордан Йовчев – многократен Олимпийски медалист, спортна гимнастика;

Таня Богомилова – Олимпийски шампион, плуване;

Гиргина Скерлатова – Олимпийски медалист, баскетбол;

Михаил Йотов – президент на баскетболен клуб „Славия”;

Владимир Памуков – спортен журналист;

Боян Бойчев – спортен журналист.

В събитието участваха и италиански спортисти по покана на Пиетро Фиоки, италиански евродепутат от управляващата партия „Братя италианци“ и член на Европейските консерватори и реформисти.

Хана Аукенталер – световен шампион, биатлон щафета;

Софиа Литаме – европейски шампион, спортна стрелба;

Федерико Пелизари – световен бронзов медалист, гигантски слалом, параолимпийски ски алпийски дисциплини;

Джузепе Чиофи – треньор по биатлон и представител на Спортният отбор на италианските карабинери.

Андрей Слабаков е заместник-председател на Комисията по култура и образование, в чиито компетенции влизат и въпросите относно европейската спортната политика. Европейският съюз има правомощия да подпомага и допълва дейностите на държавите членки в областта на спорта и може да допринесе за неговото популяризиране на национално и международно равнище.

Сподели: