Европа работи против животновъдите

23 Януари, 2024 86

От Уругвай идва евтино месо, натъпкано с какви ли не боклуци. Не ги наричам даже вещества. Защо? Това не беше предотвратено. Очевидно има интереси, които го защитават. Това не е изолиран случай и защо никой не е спрял вноса на агнешко от Нова Зеландия? Първи въпрос и кой го контролира, защо така нареченото македонско агнешко, което всъщност е внос от Албания, изобщо не е контролирано и няма абсолютно никакъв контрол на качеството? Недопустимо е да се мачкат животновъдите в Европейския съюз по този начин.

За този проблем алармира българският представител в ЕП Андрей Слабаков по време на заседание в Страсбург.


Ето и цялото изказване:


Благодаря, госпожо председател. Искам да не се чудите защо нашите земеделци протестират в цяла Европа. Този подход на Европейския съюз съсипа европейското животновъдство. Наложихте изключително строги правила и стандарти на нашите производители, които вдигнаха разходите неимоверно. В такъв случай не е справедливо, може би, да защитавате нискокачественият внос от чужбина. 


От Уругвай идва евтино месо, натъпкано с какви ли не боклуци. Не ги наричам даже вещества. Защо? Това не беше предотвратено. Очевидно има интереси, които го защитават. Обръщам се към някои парламентарни групи и се чудя, кои държави и политически групи в този парламент печелят от подобно положение на нашето производство. Това не е изолиран случай и защо никой не е спрял вноса на агнешко от Нова Зеландия? Първи въпрос и кой го контролира, защо така нареченото македонско агнешко, което всъщност е внос от Албания, изобщо не е контролирано и няма абсолютно никакъв контрол на качеството? Недопустимо е да се мачкат животновъдите в Европейския съюз по този начин. Ако продължаваме така, ви обещавам, че стачките ще бъдат най-малкият ви проблем, защото идват бунтове. Благодаря ви!

Сподели: