Върховенството на закона се превърна във вид наказание над държавите

12 Юли, 2022 49

Евродепутатът от ВМРО в Групата на Европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков коментира в зала доклада относно Резолюцията на Европейския парламент от 7 юли 2022 г. относно защита на финансовите интереси на Европейския съюз – борба с измамите – годишен доклад за 2020 г. 


Слабаков бе категоричен, че за пореден път се използва върховенството на закона, за да бъдат мачкани държавите, които не мислят еднакво с Европейската комисия. Ние сме един Съюз от суверенни държави и изнудването не е демократично. 


Говорейки си за корупция смятам, че в България може да има корупция, но тя е на много ниско ниво, в сравнение с Ирландия, например, допълни Андрей Слабаков и заяви, че е нужно да се обърне внимание и на българския парламент, където има хора, занимаващи се с измами и корупция. 


Ето и цялото изказване >>>


Благодаря, г-н председател.

Докладът в началото ми се видя смислен, във финалния текст обаче започна да се появява една много странна част, в която всичко е свързано с върховенството на закона и това е поредният опит да бъдат мачкани държави, които не мислят точно по начина, по който мисли Комисията.

Все пак не забравяйте, че ние сме един Съюз от суверенни държави. Терминът „върховенство на закона“ се превърна в някакъв вид наказание на държавите. Това не ми изглежда много демократично. Не говоря само за Полша и за Унгария, ето тук вече споменахме и България. Аз мисля, че трябва да го приложим и към Ирландия, където според мен има невероятна корупция, но на високо ниво. Или както се казва в България: „Рибата се вмирисва откъм главата.“. В България може да има корупция, но тя е на много ниско ниво, може би заради това сме известни с това нещо.

Между другото трябва да обърнем внимание и на нашия парламент, където имаме огромни проблеми с хора, които се занимават с измами и корупция.

Благодаря.


Видео от изказването на Слабаков вижте тук >>>


Сподели: