Стъпка в правилната посока

17 Декември, 2019 1964

Скъпи приятели!

Знам, че „Фейсбук“ не е мястото за дълги текстове, но смятам, че дискусията „Значението на полицейските униформи, оборудване и подготовка за сигурността на гражданите на Европейския Съюз“, която се проведе на 12 декември, четвъртък, в Европейския парламент, е от изключително значение не само за българските полицаи, но и за сигурността на всички граждани на ЕС. Затова поканих на дискусия в зала „PHS 6B1“ представители на полицейските синдикати от България, Холандия, Германия, Полша, Румъния и Хърватия. А моят колега от групата на европейските консерватори и реформисти (ЕКР) Пиетро Фиоки говори от името на двата най-големи полицейски синдиката в Италия. От българска страна участваха полицаи от Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) от София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Видин, Плевен, Ивайловград, Хасково и Габрово, начело с председателя на СФСМВР Валентин Попов.

Може би вече сте чули и видели видеооткъси от тази среща, но ето какво си спомням и искам да Ви разкажа за нея. Правя го, защото като депутат от ЕП знам, че когато полицаите от една държава имат проблем, това не е проблем на самата държава, а на целия ЕС. Нещо повече, вярвам, че начинът, по който се отнасяме към полицейските служители, показва що за граждани сме, в какво общество живеем и как ще изглежда бъдещата Обединена Европа.

Конференцията започна със специално видеообръщение на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова. Тя подчерта, че от една страна е много важна професионалната солидарност, а от друга - институциите трябва да поемат своя категоричен ангажимент стандартите за работа на полицейските служители - поне в рамките на ЕС – да бъдат изравнени. Само така ще можем да изпълним призива на тези 74% от европейците, които искат повече сигурност, каза вицепрезидентът.

В началото на дискусията моят колега от ЕКР г-н Пиетро Фиоки спомена, че Италия изостава в съвременните полицейски технологии. Дори системата, която се използва там за автоматичното идентифициране на автомобилите по техните номера, е по линия на европейските фондове. Той говори и за скандалното положение с бронираните жилетки и разказа за конкретен случай, при които патрулиращи полицаи спират по време на акция, за да си сложат... жилетките. Г-н Фиоки специално подчерта факта, че самоубийствата на полицейски служители в държавите от Западна Европа са между два и три пъти повече, отколкото на гражданите с други професии.

След това президентът на Европейския полицейски съюз (ЕПС) г-н Герит Ван де Камп и президентът на немския полицейски синдикат г-н Райнер Венд представиха инициативата „Минимални стандарти за максимална сигурност“, която е насочена към това всеки гражданин на ЕС да живее в безопасност. Г-н Ван дер Камп започна с видео, в което представи дейността на ЕПС, а след това продължи с презентация, в която показа изследване на политиката на сигурността от 2016 година в 16 държави на базата на 52 въпроса. За добро или за зло във връзка с изискванията за законодателство за минимални стандарти за сигурност не беше подминат проблемът с абсурдно ниското качество на българските полицейски кубинки, както и абсолютната непригодност на нашите погранични „заслони“.

На свой ред г-н Райнер Венд разказа конкретен случай за болни бежанци в Италия и Испания, които са предизвикали епидемия сред голям брой полицаи. Той обърна внимание върху необходимостта от превенция - своевременни изследвания и карантинен период - в такива ситуации. Накрая подчерта нещо много важно - създаването на полицейски стандарти беше предварителното условие за диалога в Германия на национално равнище за осигуряване на максимална сигурност на гражданите.    

В своята реч г-н Михаил Златанов, началник на кабинета на министъра на вътрешните работи на Република България, припомни международна конференция „Минимални стандарти за максимална сигурност“, която се проведе на 4 април 2018 година в София. Той подчерта, че целта на целия проект е да се установят минимални стандарти за европейските полицейски служители, когато става дума за техните униформи, оборудване и обучение и добави, че в момента дейността на МВР е насочена не към формални отношения, а към целенасочен диалог.

В своята презентация г-н Валентин Попов, председател на Управителния съвет на Синдикална федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи (СФСМВР), подчерта един факт, който много често се забравя. Същността на идеята за минимални стандарти е да направи така, че европейският гражданин да се чувства еднакво сигурен, независимо в коя държава от ЕС се намира. Той на няколко пъти наблегна и върху необходимостта от правна регулация за създаването на единни европейски стандарти.

Г-н Дубравко Ягич, президент на хърватския полицейски синдикат, сподели, че законът за полицейския служител в неговата държава е толкова остарял, че според една от алинеите глобата за публично оскърбление на полицай е между 15 и 200 ... германски марки! Той беше поредният участник в конференцията, който обърна внимание върху ниското възнаграждение и лошите условия за труд, но подчерта и дейността на различни неправителствени организации, които злоупотребяват с официалната статистика и манипулират данните, за да поставят под съмнение авторитета на полицията.  

Г-н Рафал Янковски, президент на полския полицейски синдикат, настоя, че политиците носят отговорността за всички граждани и точно заради това трябва съвместно и целенасочено да работят с полицейските профсъюзи, а президентът на румънски полицейски синдикат г-н Димитру Цоарна разказа, че част от полицейските участъци в неговата страна са сгради, които не отговарят на никакви изисквания, и завърши с думите: „Свободата на движение в ЕС е нещо добро, но трябва да бъде добре охранявана!“

Очаквах да има сериозна дискусията, в която да се защитават различни мнения, но всички присъстващи единодушно показаха, че е крайно време за създаване на минимални стандарти за максимална сигурност.

Ето защо в заключителната част г-н Герит Ван де Камп подчерта, че полицаите в различните държави членки на ЕС се сблъскват със сходни проблеми, затова изглежда много странно полицейските синдикати да се борят срещу собствените си правителства. Той нарече конференцията първа, но решителна стъпка към създаване на административен акт, който ще бъде задължителен за всички държави в ЕС.

Накрая подчертах, че създаването на минимални стандарти за професионалната подготовка и оборудване на полицейските служители и сигурността на гражданите на ЕС е надполитически проблем, който се отнася до всички, и затова се нуждае от обединена експертна оценка, която да изготви общ документ, а аз ще направя всичко възможно, за да бъде придвижен той към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Смятам, че това е начинът като европейски депутат и гражданин на Република България да покажа, че имам волята и решимостта да помогна на хората, чиято работа е всеки ден да ни помагат и да защитават държавността у нас и в ЕС.

Сподели: