Намесата във вътрешните работи на суверенна държава е недопустима

29 Април, 2022 16

По време на заседание на комисията по петиции към Европейския парламент евродепутатът от ВМРО Андрей Слабаков бе разгледана петиция, свързана с изборите в Унгария. 


Слабаков изрази задоволството си, че изборният процес е приключил успешно, но разкритикува опитите на опозицията там да използва механизмите на ЕС срещу управляващата партия. Според него изборите са били честни и свободни, съответно петицията трябва да се затвори. 


Това би било намеса във вътрешните работи на суверенна държава, категоричен е той.


Изказването на Слабаков прочетете тук >>>


Благодаря госпожо председател,

Първо ще отбележа, че съм доволен от решението петицията да се разглежда след успешното завършване на изборния процес в Унгария. Да водим дебати по темата преди изборите да минат би представлявало форма на политическа намеса във вътрешните работи на суверенна държава членка.

Относно самата петиция, мисля че нещата са пределно ясни. Имаше достатъчно наблюдатели от ЕС и от други международни организации, които проследиха внимателно не само предизборната кампания, но и самите избори. На мен ми изглежда, че всички участници се възползваха от социалните медии да атакуват политическите си противници.

В случая по-скоро става въпрос за опит на опозицията да използва механизмите на ЕС срещу управляваща партия. Както казах, това би било намеса във вътрешните работи на суверенна държава. Не може да определяме за дезинформация всяка новина или становище, които са неудобни. Щом са следвани правилата на тези социални медии, всичко е в реда на нещата. И нека не забравяме че Фейсбук, Гугъл, и Туитър са замесени в голям брой международни скандали за цензуриране на политически противници и намеса в демократичните процеси на държавите.

В крайна сметка е важно дали изборите са били свободни. Мисля, че там спор няма да има - изборите бяха честни и свободни. Петицията трябва да се затвори.


Видео от изказването на евродепутата от ВМРО вижте тук >>> 


Сподели: