РСМ не може да влезе в ЕС преди да прекрати погазването на човешките права

27 Април, 2022 112


Идеологията на македонизма, налагана от Титова Югославия – продължава и до днес. Манипулират се данни, за да се омаловажи българското. Това е видимо и от петицията, която днес разглеждаме. Петиция от млади будни хора, загрижени за човешките права на българите в РСМ. 


Такова изказване направи евродепутатът от ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков по време на заседание на комисията по петиции към ЕП.


А ето и цялото изказване:


Благодаря госпожо председател, колеги,

Разглеждаме петиция на млади хора, които са загрижени за човешките права на българите в Северна Македония. Както са посочили, идеологията на македонизма, налагана от Титова Югославия, продължава и до днес.

Ако не сте наясно става въпрос за тормоз, държавна политика насочена против българите, които вече не смеят да си кажат, че са българи. Точно тоталитаризмът роди и тази измислена нация, рожба на Коминтерна след 47-а година. Консултирал съм преброяванията в тогавашната територия на Македония, преди 47 г. Тогава такова самосъзнание няма - над 70% от населението се определят като българи, а останалите са албанци, сърби, турци и гърци.

И до днес се манипулират данни, за да се омаловажи българското присъствие там. Как може преброяването от миналата година да твърди, че има само 3 000 българи?! По данни на нашето правителство над 100 000 души с българско гражданство живеят в Македония. И това са само хората, които са положили усилие да вземат гражданство като докажат произхода си. Колко още си мълчат от страх?

Както младежите са посочили в своята петиция, език на омразата срещу българите беше използван и по време на кампанията за местни избори. Това е не просто нарушение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, това е недопустимо в държава кандидат-членка за ЕС. Междувременно председателят на информационната агенция на Северна Македония определи Екатерина Захариева, бивш министър на външните работи, като „фригидна кучка“. Македония по никакъв начин не може да влезе в ЕС преди да прекрати това погазване на човешките права.

Видео от изказването вижте тук >>>


Сподели: