РСМ няма място в ЕС докато нарушава Договора с България

18 Април, 2022 30


Според него няма как да си подарим историята на Македония:


Ако те искат да си бъдат някаква отделна нация и държава – ако обичат – да си имат собствена история. Няма как да им дам цар Самуил.


Много ни натискат да се сближаваме. Други държави. Но смятам, че ние трябва да си имаме собствена политика. И тя трябва да е категорична, че ако те не изпълняват Договора – те нямат място в ЕС. Едната от точките, които не изпълняват, е, че не признават местните българи. Другото е техните много интересни учебници по история, в които пишат такива чудовищни неща за българите, че не е истина направо.


Това заяви евродепутатът от ВМРО в групата на ЕКР Андрей Слабаков в „Събуди се“ по НОВА.Той разказа и за скорошното си посещение в Украйна, при което занесе жизненоважни медицински консумативи до Болград. 


Ако някой Ви каже, че е лесно да се прекарват през граница ваксини или лекарства, не му вярвайте, подчерта евродепутатът.


Относно скандалното видео, публикувано от министъра на културата в социалните мрежи, Слабаков коментира:


Министърът на културата или просто Наско, или както вече го наричат в социалните мрежи – малката друсалка, не е хубаво да пуска такива клипове, защото вместо да се говори за култура, се говори за това „как да сменим дилъра“.


Андрей Слабаком продължи:


Момчето е изключително девствено по отношение на културата. А може би трябва да му помогнем да се запознае с нея, защото все пак е министър.


Той прогнозира, че бюджетът за култура в България ще намалява, като в момента е 0,6. В ЕС се преборихме за 2%, въпреки, че аз исках 4, посочи Слабаков. 


Той продължи, че сегашният министър на културата не е известен с нищо друго, освен с клипчето. Не знам с колко от гилдиите се е срещал. Не знам въобще на какво основание е сложен за министър, допълни евродепутатът.


Той алармира за огромен проблем с прилагането на директивата на ЕС за авторските права. Самият Слабаков, като част от комисията по култура в ЕС, работи по този въпрос. Обясни, че засяга в голяма степен частните телевизии карат авторите да си преотстъпват правата – нещо, което по закон е невъзможно.

 

Целия разговор гледайте във " target="_blank">видеото " target="_blank">>>>Сподели: