Слабаков се срещна с представители на творчески сдружения, съюзи и асоциации

08 Юли, 2020 67

Евродепутатът от делегацията на ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков се срещна с представители на творчески сдружения, съюзи и асоциации, за да обсъдят проблемите в сектор „Култура и изкуство“ във връзка с пандемията с COVID-19.

Разказах им за моята работа в комисия „Култура“ към Европейския парламент. Както и за идеята ми за създаване на фонд за подпомагане на хората със свободна професия, които създават изкуство. Изслушах идеите на колегите за спешни мерки за преодоляване на кризата в нашия сектор и поех ангажимента съвсем скоро да предложим на правителството широк кръг от конкретни мерки, сподели Слабаков.

Припомняме, че в писмо до Европейската комисия българският евродепутат от ВМРО в групата на ЕКР Андрей Слабаков поиска средства, които да бъдат посветени на артистите на свободна практика в целия ЕС. Както и в писмо до социалния министър Деница Сачева Слабаков предложи своето съдействие по отношение на изработване на мерки за хората, които създават съвременна българска култура.

Като човек от гилдията българският кинорежисьор, сценарист и актьор приема присърце проблемите на хората на изкуството и културата, породени от епидемията от коронавирус. Секторът е едни от най-засегнатите. В периода на карантина, социална изолация и противоепидемични мерки заетите в сферата буквално нямаха никаква възможност да печелят от труда си, напомня Слабаков.Сподели: