Въпрос към Европейската комисия относно биологичните пестициди

12 Юни, 2020 208

Мерките за налагане на пазара на биологични пестициди според стратегията „От фермата до вилицата“

 

Стратегията „От фермата до вилицата“ отрежда централно място на органичното земеделие и поставя амбициозни цели - увеличаване до 25% от цялостното земеделие в Европа и намаляване с 50% на употребата на пестициди до 2030 г.

 

Като се има предвид, че улеснените процедури заложени в регламент 1107/2009 относно достъпа до пазара на биологични, ниско-рискови пестициди са доказано неефективни. Като се има предвид, че в момента има 66 биологични съставки, регистрирани в ЕС, и 120 биологични пестицида чакат одобрение от властите на държавите-членки. Много от тях са алтернативи на пестициди на пазара в момента.

 

Като се има предвид, че предложените в стратегията „От фермата до вилицата“ мерки не са конкретни и не споменават как Комисията възнамерява да се справи с най-сериозните проблеми в регламент 1107/2009 - извънредното одобряване на пестициди от държавите-членки и липсата на експерти, които да извършват оценката на биологични алтернативи.

 

Възнамерява ли Комисията да въведе мерки не само за улеснено пускане на пазара на биологични пестициди, но и за тяхното налагане?

 

Още повече, не смята ли Комисията за нужно въвеждането на специално законодателство, изцяло пригодено за управлението на биологичните пестициди?

 

Планира ли Комисията да въведе еко-схеми, които да бъде стимулирана употребата на биологични пестициди, особено в органичното земеделие?

Сподели: