Отворено писмо до министър Сачева

18 Април, 2020 1846

Уважаема, министър Сачева!

Следя всички мерки, които взима правителството на Република България във връзка с разпространението на CODID-19. Въпреки че моята съпруга вече четвърта година играе ролята на травматолог-ортопед в телевизионен сериал, а дъщеря ми е почти дипломиран лекар, не се чувствам компетентен да говоря по медицинската част на проблема. Като режисьор, сценарист и актьор обаче, искам да взема отношение по проблемите, които постави пандемията и решенията, които се предлагат в областта на културата. Още повече, като евродепутат имам непосредствени впечатления от начина, по който действат останалите държави-членки на Европейския Съюз.  

Първо, културата е област, която пострада първа и ще започне да се възстановява последна. Знаете, че още преди въвеждането на извънредното положение не само в България, но и в много страни по света, бяха отменени много представления, концерти и премиери. С евентуалното отслабване на извънредното положение,  театралните сцени, оперните зали и кинотеатрите, ще бъдат едни от последните места, които ще бъдат отворени. Нещо повече, ще трябва да мине още много дълго време преди хората да започнат да ги посещават масово и без страх. Затова, тези, които създават култура трябва да бъдат подкрепени трайно и устойчиво.

Второ, не трябва да има мерки, които прокарват разделение между хората, които създават българската култура. За съжаление предложените съвместни мерки от Министерството на културата и Министерството на труда и социалната политика правят точно това. От една страна, провокират неоправдано напрежение между тези актьори, които са „на щат“ и онези, които са на „свободна практика“. При положение, че и едните, и другите в момента не работят, и то не по свое желание, за първите се предвижда гарантиран доход, а вторите тепърва трябва да кандидатстват, за да получат евентуално някакви средства. От друга страна, се създава разделение и между самите актьори на „свободна практика“. Според програмата на Националния фонд „Култура“ от 17 април 2020, ако миналата година си получавал до 1000 лева на месец, имаш правото да кандидатстваш за „творческа стипендия“ от 720 лева месечно, за срок от 3 месеца. Но ако доходът ти е бил например, 1001 лева, можеш да кандидатстваш само за... безлихвения заем от 1500 лева на месец с период за връщане от 10 години. По силата на каква логика на единия артист помагаме, а другият - вкарваме в дългове?

Трето, има явен проблем с дефинирането на понятията: „творци“, „артисти“ и „специалисти“. Какво ще стане с хилядите асистент-режисьори, скриптъри, оператори, сценографи, монтажисти, гримьори, организатори и други, които са на свободна практика. Те също нямат какво и къде да работят по независещи от тях причини. Както граждани на държава от Европейския съюз, където основна ценност е да се обединяват, а не разединяват хората, кой и защо е решил, че тези професионалисти и техните семейства са по-малко потърпевши и ще минат по-лесно през настоящия тежък за абсолютно всички български граждани период? 

Като заявявам, че не ми е ясна философията, по която се подпомагат хората на културата у нас, приложено Ви изпращам начините, по който проблемите предизвикани от пандемията се решават в повечето държави от Европейския съюз в точно този сектор. С радост ще направя всичко, което е по силите ми, за да помогна на всички онези хора, който по един или друг начин създават съвременната българска култура. Вярвам, че заедно можем да намерим възможно най-справедливия начин, който не само помага, но щади честта и достойнството на всички засегнати от кризата колеги и техните семейства. 

Винаги можете да разчитат на мен.


С уважение:

Андрей Слабаков,

евродепутат


Сподели: