В ЗАЩИТА НА ТРАДИЦИОННИТЕ СЕМЕЙНИ ЦЕННОСТИ

06 Февруари, 2020 932

Във вторник сутринта приех група български майки и млади семейства на събитие в Европейския парламент под надслов „Традиционни европейски семейни ценности“. На срещата дойдоха и взеха участие мои колеги – евродепутати от Полша, Италия, Испания, Германия и България, както и представители на православното и католическото духовенство.

Изключително съм щастлив, че тази среща се състоя. Че майки от България се срещнаха с европейските депутати, че говорихме открито за проблемите и за пътища към тяхното разрешаване. 

Имаше чудесни изказвания, от които разбрах, че има още здравомислещи хора, които искат да направят нещо в защита на традиционните семейни ценности. Радвам се и за това, че отново на моя среща се събират хора от различни парламентарни групи и различни държави – това показва, че вървим в правилна посока. Защото за определени проблеми трябва да загърбим различията, да спрем да бъдем „политици“ за малко и да работим заедно. 

Затова напълно споделям мнението на колегата Ядвига Вишниевска (Полша, ЕКР), че масовата култура и медиите въздействат на младите, като изпразват думи като „пол“, „брак“ и „семейство“ от изначалното им, от истинското им съдържание. Християнството и ценностите, които то носи, винаги са били част от развитието на Европа.

Напълно споделям и мнението на колегата Карло Фиданца (Италия, ЕКР), че през последните години има безпрецедентни атаки срещу традициите. Че резолюции, програми, съдебни решения – всичко това е насочено срещу традиционното семейство. 

Че е безумие е да има „Родител 1“ и „Родител 2“, а не „Майка“ и „Баща“

От първа ръка знам, че ако случайно някой дръзне да опонира – неговят образ се демонизира, той става враг на прогреса. С други думи, както отбеляза Карло Фиданца, в наши дни е революционно да кажеш, че семейството е между мъж и жена

Колегата Александър Йорданов (България, ЕНП) допълни – и то много точно - основната заплаха пред традиционните семейни ценности в Европа. Либерализмът си има граници, каза той. Една от тях са традиционните европейски ценности. И съм напълно съгласен, че тази граница не може и не трябва да се прекрачва. 

Отец Стоян Бербатов, представител на Неврокопската митрополия, много точно напомни за ролята на християнското семейство в развитието на Европейската цивилизация. 

А накрая Никола Сперанза – генерален секретар на Федерацията на католическите семейни асоциации в Европа – успя да обобщи може би най-кратко и ясно посланието, което тази среща отправи към Европа – „Да върнем здравия разум в Европейските институции!“

Благодаря на онези 30 души, майки и млади семейства, които дойдоха, за да разкажат своята гледна точка. 

(Между другото, техните изказвания ще бъдат публикувани тук, на моя сайт много скоро.)

И накрая – понеже само с говорене и срещи не се постига напредък – много се радвам, че с колегата Ангел Джамбазки решихме да възложим на депутатите от ВМРО в Народното събрание на Република България да бъде изработен законопроект с три основни точки:

Първо, намаляване на ДДС върху детските дрехи, храни и обувки от 20% на 10%. 

Второ, еднократна помощ от 500 лева на всяко новородено дете, ако и двамата му родители са пълнолетни.

Трето, 30% данъчни облекчения за всяко българско семейство по време на първите три години на неговото дете.

През годините подобни идеи е имало много, за пръв през 2013 от „Асоциацията на търговците на стоки за детето в България“. Впоследствие различни партии са предлагали различни варианти на тази идея, но или е било в неподходящо време, или не са полагани достатъчно усилия. Смятам, че сега е времето и се надявам, че това ще бъде една дългосрочна инвестиция в бъдещето на България. 

Защитата на традиционните европейски семейни ценности минава през насърчаване и помощ за младите семейства. И вярвам, че ще успеем да направим нещо добро за тях. А след това – още. И още. За да изпълним със смисъл – истински смисъл – думата „семейство“!


Сподели: