Не разбирам тези рестриктивни закони, в които на хората се забранява да защитават собствения си живот

20 Януари, 2020 42

Режимите са изключително странни, защото няма разлика между носене и притежание на оръжие. Според моите разбирания в моя дом, който би трябвало да бъде неприкосновен и никой да няма право да влиза в него, мога да държа, ако искам и тежка картечница. Мисля, че това е нормално. Може би аз просто харесвам тежки картечници. И не разбирам тези странни рестриктивни закони, в които на хората се забранява да защитават собствения си живот.

Това каза в залата на ЕП евродепутатът от ВМРО и част от групата на ЕКР Андрей Слабаков по време на дебата за триизмерно отпечатаните нелегални предмети, цитиран от Клуб Z.

Запитването за триизмерно отпечатаните нелегални предмети е внесено на 6 януари от холандската евродепутатка Люси Нетсинга от групата на либералите. Тя пита от името на Комисията по правни въпроси. Причина е все по-честото използване на отпечатани с тази технология оръжия. Точно с такова оръжие е действал нападателят, убил двама души край синагогата в германския град Хале на 9 октомври 2019 г. Той дори е качил схемата му в туитър.

В България ако някой ме нападне с брадва, трябва да отговоря със същото оръжие. Т. е. вероятно аз трябва да сложа един куфар с оръжия до леглото си, ако влязат вкъщи, продължи евродепутатът Слабаков.

Не мога да разбера как изобщо може да се прави разлика между нормално и принтирано оръжие, заяви Слабаков и използва процедурата „синя карта“, за да зададе въпрос на своя съпартиец Ангел Джамбазки. Дали г-н Джамбазки смята, че има някаква разлика между двете, попита той.

Ангел Джамбазки отговори, че за да не бъдат принуждавани хората да си принтират триизмерни оръжия, всеки неосъждан гражданин трябва да има възможности да защитава сам себе си без обаче да нарушава законите.

Еврокомисията ще разгледа темата по всички гледни точки, които представихте, увери словенецът Янез Ленарчич – еврокомисарят, отговарящ за управлението при кризи. Той допълни, че едва ли в Германия ще променят законодателството заради използваното в Хале оръжие. Причината е, че там се наказва употребата на всяко незаконно произведено оръжие.Сподели: