www.ngobg.info - Академия за градски пространства се бори за европейска младежка награда

21 Март, 2024 16

Победителят в националния етап на Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2024 г. е проектът „Академия за градски пространства“ на Фондация „Колективът“.

Всяка година Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, реализирани от и за млади хора. Национално жури във всяка страна от ЕС избира по един проект, а след това от селектираните 27 проекта европейско жури определя тримата лауреата на наградата.

Българското жури, съставено от членовете на Европейския парламент Радан Кънев (ЕНП), Елена Йончева (С&Д), Илхан Кючюк (Обнови Европа), Андрей Слабаков (ЕКР) и Атанас Радев, представител на Националния младежки форум, избра за национален победител проекта „Академия за градски пространства“ (Urban Spaces Design Build Academy Sofia/Berlin) на фондация „Колективът“ измежду 16 кандидатури от България.

Академия за градски пространства София/Берлин

Академия за градски пространства София/Берлин е новаторски проект на фондация „Колективът“, предназначен за креативни млади хора, които се интересуват от архитектура, урбанизъм и изкуство. Той ги запознава с целия процес по реализиране на една идея за намеса в градска среда, включително търсене и намиране на съмишленици и начини за финансиране. Програмата на академията включва дискусии с български и немски лектори и работа на терен. Участниците правят анализ на градската среда, като набелязват основните групи проблеми и изготвят базов модел за тяхното решаване, а след това разработват идеи за намеса в конкретни локации. Академията завършва с изложба, провокираща ангажираност и диалог. Проектът адресира липсата на информираност как младите хора да организират и реализират на практика своите идеи за облагородяване на градското пространство в техния квартал или район от града.

В мотивите си за номиниране на този проект евродепутатът Андрей Слабаков споделя: „Академия за градски пространства“ използва творческите възможности на Новия европейски Баухаус и създава устойчив модел, който засега успешно е приложен в няколко държави членки, а с времето ще бъде широко разпознаваем и по света.“

Европейска младежка награда „Карл Велики“


Европейската младежка награда „Карл Велики“ се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики“ и се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години. Спечелилите проекти трябва да насърчават разбирателството в Европа и света, да подпомагат изграждането на общо усещане за европейска идентичност и интеграция; да насърчават други млади хора в Европа да участват активно в демократичния живот, да служат като модел за европейските младежите и да предлагат практически примери за съвместното съжителство на европейци като една общност.

Европейско жури, съставено от двама членове и председателя на Европейския парламент, трима представители на Фондацията за международната награда „Карл Велики“ в Аахен и двама представители на младежкия сектор, ще излъчи победителя измежду всички проекти, отличени от журитата на национално равнище.

Наградата за най-добър проект е 7500 евро, втората награда е 5000 евро, а третата − 2500 евро. По един представител от всеки от отличените национални проекти ще бъде поканен да присъства на церемонията по връчване на наградите през май 2024 г. в Аахен, Германия, а тримата лауреати ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент. Подробности могат да бъдат намерени на сайта на наградата www.charlemagneyouthprize.eu.

Предишни лауреати

Първо място в европейския конкурс през 2023 г. спечели проектът AILEM от Белгия: езиково приложение, разработено за нуждите на бежанци и хора, търсещи убежище. Приложението включва полезни фрази, истории и игри, които подпомагат езиковото обучение, както и възможности за осъществяване на контакт с други потребители.

Втора награда беше присъдена на литовския проект Мобилен музей за климата, който има за цел да подтикне хората да възприемат по-екологосъобразен начин на живот.

Трета награда спечели проектът „Европейски кореспондент“ от Нидерландия, чрез който млади журналисти от цяла Европа разпращат всеки ден имейл с новини от различни краища на Европа и разясняват как големите предизвикателства намират отражение на местно ниво.

През 2023 г. национален победител за България беше проектът „Музикално обучение за украинските деца“ на фондация „Музика за България“, а през 2022 г. − Лятна академия „Перспективи“.

Източник снимка: Европейски парламент

Сподели: