www.bnr.bg - Рестартирай Европа: Проектът Модел Европейски съюз София 2021 ще представя България на младежкия конкурс за наградата „Карл Велики“

05 Май, 2021 134

  Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2021 година е проектът „Модел Европейски съюз София 2021“. Припомняме, че ежегодно Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, реализирани от и за млади хора. Национално жури във всяка страна от ЕС избира по един проект, а след това от селектираните 27 проекта се определят лауреатите на европейската награда.


  Българското национално жури, в състав членовете на ЕП Цветелина Пенкова (С§Д), Илхан Кючюк (Обнови Европа) и Андрей Слабаков (ЕКР) и председателя на Националния младежки форум Симона Димитрова, избра проекта-победител измежду 13 кандидатури от България. Проектът „Модел Европейски съюз София 2021“ представлява образователна симулация на процеса на взимане на решения в Европейския съюз, която цели да популяризира европейските ценности сред младите хора и да създаде платформа за международен младежки обмен. “Организационният екип е съставен от младежи от 10 националности. Проектът е насочен към популяризиране на Европейската гражданска инициатива ‒ първият инструмент, който дава възможност на гражданите да участват в законодателния процес на Съюза чрез своите идеи.” - уточни ръководителят на проекта Мария Иванова.  


  Според българското жури, „Модел Европейски съюз София 2021“  предлага практически пример за участие на гражданите в управлението на Европа. Евродепутатът Цветелина Пенкова мотивира избора си така: „Проектът е в унисон с европейските приоритети, които ние сме си поставили в по-глобален план. Темата е изключително важна и всъщност тази година започва една подобна, по-мащабна инициатива – т.нар. „Конференция за бъдещето на Европа“. Ще представлява поредица от срещи с граждани, на които ще се търси тяхното мнение за това, което трябва да направят европейските институции, за да отговарят  на нуждите и очакванията на европейците“.  


  Европейско жури, съставено от трима членове на Европейския парламент заедно с неговия председател Давид Сасоли, и четирима представители на Фондацията за международната награда „Карл Велики“ в Аахен, ще излъчи победителя измежду всички проекти, отличени от журитата на национално равнище. По един представител от всеки от отличените национални проекти ще бъде поканен да присъства на церемонията по връчване на наградите между 29 септември и 2 октомври 2021 г. в Аахен, Германия, а тримата лауреати ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент.


  Наградата „Карл Велики“ за младежи се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години. Спечелилите проекти трябва да насърчават разбирателството в Европа и света, да подпомагат изграждането на общо усещане за европейска идентичност и интеграция, да служат като модел за младежите, които живеят в Европа и да предлагат практически примери за съвместното съжителство на европейци като една общност. 


  Наградата за най-добрия проект е в размер на 7 500 евро, втората награда е 5 000 евро, а третата награда е 2 500 евро.

Сподели: