www.bnr.bg - Процентът за култура в ЕП е смешен

27 Април, 2021 196

„Киното е нещо по-различно от това да стоиш вкъщи и да си гледаш филм. Създава се съпреживяване в един салон с хора, които не се познават и ако  „филмът ги хване“, се създава едно друго чувство“. Това  заяви  режисьорът и евродепутат Андрей Слабаков.

По думите му, част от чувството, което филмът създава, го прави залата, а пандемията е затворила кината.

Ние правим доста добри европейски филми, но големите компании са завладели пазара. Дори и американците имат т.н. независимо кино, което трудно стига до нас.Нашият проблем е с разпространението. Известна вина  за това носят обаче и журналистите, защото те говорят „от сутрин до вечер“ само за американски филми и не се интересуват от европейското кино и още по-малко – от филмите извън ЕС.

Слабаков бе категоричен,  че при правенето на филми у нас има проблем

„От нас в европейското кино се очаква  да правим едни малки, бедни, жални европейски филмчета, които разказват колко зле се живее в Бългаия. Това негласно написано условие е свързано с това, други по-богати европейски държави да си вдигат самочувствието.  Ние все вадим по някой добър филм, но трябва да произвеждаме повече“.

По думите на Слабаков, проблем е и това, че  определени държави успяват да правят копродукции, но ние не сме сред тях и участваме като миноритарни продуценти. Изключително малко пари са получени по програма „Медиа“.

„Познайте до три пъти кой получава най-много пари в ЕС – Франция, Германия, малко Испания и Италия и някой друг датски филм. А ние сме на правата линия, която е на практическата нула с някои други 16-17 държави“. 

Слабаков заяви още, че в Комисията по култура в ЕП се правят отчаяни опити да бъде обърната системата, защото тя е супер бюрократична. „Някакви чиновници разглеждат документи, без да се интересуват какъв е проектът. Ужасяващи изисквания и младите нямат никакъв шанс да участват“.

В ЕП и Комисията по култура се водят изключително тежки борби. Навсякъде културата е недофинансирана и остава винаги встрани.  „Ако бъде увеличен  процентът за култура, напр. 2%, това ще подпомогне  културата, защото в момента  предвиденият процент за нея  е смешен“.

Чуйте повече от звуковия файл:

Сподели: