www.pik.bg - Андрей Слабаков: Пет години затвор за журналисти, разпространяващи дезинформация

24 Ноември, 2020 29

Разпространяващи дезинформация журналисти са основният проблем, а не свободата на словото. Такова мнение изказа българският евродепутат Андрей Слабаков от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), съобщават от пресцентъра на партията.

"Той участва в разговор с български журналисти преди пленарната сесия на Европарламента идната седмица. Основен проблем не е свободата на словото, а дезинформацията и фалшивите новини, най-вече в интернет пространството. Навсякъде се напълни със странни информационни сайтове. Интервюта не съм давал от май. За последните няколко месеца прочетох десетки мои интервюта, уж дадени от мен. Както и твърдения, които някои от информационните сайтове се опитват да подписват от мое име", казва Слабаков.

По думите му отдавна е време да има наказателна отговорност.

"Не журналистите да бъдат освободени от тази отговорност. А тези, които са – хайде, да ги наречем непочтени, в най-добрия случай, да получат своето справедливо наказание. Според мен то е ефективни присъди. И минимумът е пет години. Защото се заблуждава цялото общество. И това води до абсолютна паника и ужас, постоянно се появяват странни твърдения, ако говорим специално за COVID-19", аргументира се Слабаков.

"Смятам, че хората, които си позволяват да тиражират фалшиви новини, трябва да бъдат причислени към тероризма", категоричен е той. Слабаков е убеден, че всеки трябва да носи отговорност. Според него не е възможно да е така, когато някой каже нещо по телевизията, а да не носи отговорност, когато го напише в интернет.

Андрей Слабаков окачестви като абсурдно съдържащото се в доклада за медиите предложение на Елена Йончева за европейско законодателство, гарантиращо защита на журналисти от съдебни дела.Сподели: