www.clubz.bg - Консерваторите Джамбазки и Слабаков бранят Полша

17 Септември, 2020 83

Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) се превърнаха в защитници на Полша. Двамата гласуваха против резолюция, в която се изразява безпокойство за състоянието на законодателната и избирателната системи в Полша, за независимостта на съдиите и за основните човешки права. От останалите наши евродепутати се въздържа единствено Александър Йорданов от Европейската народна партия (ЕНП). Той е бивш посланик на България в Полша. 
„За“ гласуваха всички останали 14 български представители в Европарламента. Те са от ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Полша арестува ЛГБТ активисти за оскверняване на паметници 
Резолюцията бе приета 513 гласа „за“, 148 „против“ и 33 „въздържал се“. Евродепутатите заклеймиха отношението към сексуалните малцинства. Особено възмутителен е фактът, че някои градски управи в страната са обявили зони, свободни от представители на ЛГБТИ общността. Изтъква се арестът и последвалото принудително лечение на 48 активисти на тази общност през август, както и официалната позиция на полския епископат в полза на „терапията на конверсия“. Европарламентът изразява загриженост, че по ситуацията с върховенството на закона в Полша не само не се прави нищо, но тя сериозно се е влошила, откакто бе задействана процедурата по член 7. Депутатите призовават Съвета на ЕС и Еврокомисията да използват процедурата с пълния й потенциал. Интересното е, че против собствената си страна са гласували много полски евродепутати от ЕНП и левицата. Консерваторите обаче до един подкрепят правителството на своята страна. Полската зелегация е най-голямата в редиците на ЕКР, където са Джамбазки и Слабаков.

Сподели: