www.topnovini.bg - Андрей Слабаков: ЕС оряза варварски бюджета за култура и образование

11 Септември, 2020 14

ЕС оряза варварски бюджета за култура и образование. Това каза българският евродепутат от Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) Андрей Слабаков, който участва в онлайн среща на граждани с евродепутати на тема „Очакванията на гражданите за Европейския съюз“, организирана от Бюрото на ЕП в България.

„В културата и образованието има изключителен проблем и той е свързан с бюджета. Той е орязан до такава степен, че не е истина. Това е варварско рязане. А културата и образованието са бъдещето на Европа“, подчерта Слабаков. Като пример той даде средствата за програмата „Еразъм +“. „Предложението на ЕП е за над 47 млрд. А Европейският съвет, защото очевидно много харесва „Еразъм +“, предложи 21 млрд., а ЕК – 24 млрд. Ние искаме да увеличим парите по „Еразъм +“ двойно“, подчерта евродепутатът. 

Той изрази съмнение, че парите може и да са откраднати. „Самият факт, че първо се посяга на културата и образованието е притеснителен и се надявам, че Урсула фон дер Лайен ще обърне внимание на това и бюджетът ще влезе в някакви нормални рамки. Не може да говорим постоянно за култура и образование, а все да посягаме на тях“, подчерта Слабаков.

Сподели: