www.politika.bg - ВМРО искат да сменят името на празника на 24 май

03 Юни, 2020 241

Депутатите от ВМРО поискаха да се смени името на празника за 24 май, като предлагат да се нарича „24 май - Ден на българската писменост, просвета и култура“. В момента е Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. За целта депутатите предлагат промени в кодекса на труда.

"Законопроектът за изменение на Кодекса на труда предвижда промяна в чл. 154 ал. 1, където са оказани официалните празници в Република България. Това, което ние променяме, конкретно е думите "24 май на Българската просвета и култура и на славянската писменост" да се заменят с "24 май Ден на българската писменост, просвета и култура", каза депутатът от ВМРО Красимир Богданов.

Във връзка с евентуален дипломатически проблем, Богданов изтъкна, че това е само първата стъпка. Според него с конкретния документ нямало да се предизвикат спорове, но вероятно в бъдеще щяло да има.

"В следствие на множество патриотични организации, още в ранните месеци на тази година ние взехме решение да внесем тази поправка, защото цялата историческа общност, която обективно гледа на събитията, че ако глаголицата има характеристики на общославянска азбука, то кирилицата еднозначно е създадена в българските земи", заяви от своя страна съпредседателят на ОП Искрен Веселинов.

По думите му това е първата стъпка. Той сподели, че преди няколко месеца представителите в ЕП Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков имали среща с академици, които поставили тази задача доста остро. "Тук в България е само част от бойното поле на тази идея. Смятаме, че в европейските институции трябва да бъде коригирано всичко, което е възможно и да е ясно, че кирилицата е българска азбука", каза Веселинов. Той съобщи, че предложенито ще бъде обсъдено с колегите им от "Обединени патриоти".

Сподели: