www.bnr.bg - Андрей Слабаков: Направих предложение за нов европейски фонд, който да подпомага независимите творци

19 Май, 2020 227

Предложение да се направи нов европейски фонд за спасяване на независимите хора в изкуството е направил евродепутатът Андрей Слабаков.  В страната бяха отменени представления, концерти и премиери, вследствие пандемията от COVID-19. 

Конкретните предложения са как да работи арт платформа за актьори, певци, художници, режисьори и писатели, спонсорирани от този фонд: "Цели структури са спрели да работят. Тя не е само за театрални представления. Там са опера, балет, художници, писатели, тя практически е за всички видове изкуства, за да могат да предлагат нещата, които те са направили. Ще видим дали ще успеем да се преборим. Аз се надявам, че ако до края на месеца нещо тръгне ще е много хубаво, защото е тежка и бюрократична. Един път като тръгне няма спиране. Един такъв фонд има смисъл за много хора. В Европейския съюз са над 3 млн. хората, които са на свободна практика  Като сложим и другите, които по някакъв начин зависят от тях и работят в тази сфера стават над 10 млн".

Според Андрей Слабаков свободните артисти са първите, които са спрели да работят и вероятно ще са последните, които възобновяват нормалната дейност. Това ще стане най-вероятно цялостно след октомври.

Сподели: