www.clubz.bg - ЕП отряза "зелените". Не спря финансирането на газови проекти у нас

12 Февруари, 2020 259
Либералите искат повече проекти за възобновяема енергия и производство на водород


СТРАСБУРГ
Европарламентът отхвърли днес възражението на "зелените" срещу четвъртия списък с проекти от общ интерес (ПОИ).


Сред тях са газовите интерконектори по границите на България с Гърция и Сърбия, няколко газови клъстера до ТЕЦ "Марица изток 1" и "Марица-изток 3", клъстерът "България-Румъния" (известен като Черноморски коридор), клъстер "България-Румъния-Унгария-Австрия", помпено-акумулиращата мощност в Яденица и газовото хранилище в Чирен.
16 от общо 17 български евродепутати гласуваха "против" предложението на "Зелените"/Европейски свободен алианс (ЕСА), показват резултатите от вота. Единствено Андрей Слабаков не е гласувал изобщо.
Възражението бе подкрепено от 169 депутати. "Против" гласуваха 443-ма.
ПОИ се финансират централизирано от Еврокомисията. Повечето пари идват чрез Механизма за свързване на Европа (МСЕ). За тях се изготвят списъци, като всеки от тях се прави поне две години.
"Четвъртият списък бе важен за България, тъй като там имаше енергийни инфраструктурни проекти за страната ни", обясни пред Клуб Z Искра Михайловаот ДПС и либералната група "Обнови Европа" (ОЕ).
Според "Зелените" тези проекти са несъвместими с принципите на Зеления пакт. Те настояват също така да не се инвестира в газовата инфраструктура.
Същевременно либералите от ОЕ инициираха

Сподели: