www.actualno.com - Евродепутати идват да проверят дали ЧСИ и съдът в България правят каквото си искат

16 Януари, 2020 37

Между 24 и 26 февруари мисия на Комисията по петиции към Европейския парламент (ЕП), която ще посети България. Причината – жалби за произвол в работата на частни съдебни изпълнители (ЧСИ) и то като принцип, не просто като частни случаи. 
Информацията за предстоящата визита беше оповестена от неправителствената организация "Солидарност". Тя беше потвърдена от офисите на евродепутатите Радан Кънев и Андрей Слабаков. Ще има среща с правосъдния министър Данаил Кирилов. 
"Солидарност" казва, че пред ЕП са подадени 15 петиции за нарушения. Основните твърдения са – осъждат се хора по заповедни производства в закрити съдебни заседания, а ЧСИ работят в нарушение на Закона за частните съдебни изпълнители – по-точно в текста, според който ЧСИ не може да работи едновременно като частен съдебен изпълнител и да извършва търговска дейност, да бъде управител или да участва в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества. Всъщност, именно първото твърдение води евродепутатите в България – за проверка дали в съдебната практика се игнорира европейското право (регламент EO 805/2004 на Европейския парламент и Европейския съвет) в частта на принципа за защита на потребителите и правото им да обжалват съдебно решение. В жалба до главния прокурор Иван Гешев, от "Солидарност" твърдят, че е практика ЧСИ да оценява ниско дадено имущество и то да бъде купувано от кредитора чрез подставени лица, като става въпрос за случаи, при които всъщност посоченият за длъжник не дължи нищо. 
Утре, 17 януари, ще има протест пред приемната на омбудсмана – заради конкретен случай с отнето жилище.

Сподели: